top of page

Soundhealing, wat kan het voor jou betekenen?

Foto van schrijver: Sylvie BrownSylvie Brown

Bijgewerkt op: 17 okt 2019




Ik geef nu zelf meer dan 2 jaar Hatha yogales en Yoga en de chakra's en voel dat het tijd is om me te vebinden met andere Yogini's en spirituele teachers.

Door regelmatige beoefening en het lesgeven zelf voel ik dat de verschillende asana's, ( yogahoudingen) maar zeker ook de pranayma (ademhalingsoefeningen) een helend en kalmerend effect hebben op mijn hele wezen.


Tijdens de lessen spreek ik ook veel over energie en het effect ervan op ons ganse organisme.

Energie duidelijk voelbaar en hoorbaar, maar niet altijd zichtbaar.

Klank is daarvan het beste voorbeeld, je kunt het horen en voelen (de vibratie) maar zien niet.

Instrumenten worden meestal gebruikt om klanken te produceren hebben zo hun effect op ons hele wezen, vooral op onze gemoedsstemming.

Zo kan een gevoelig nummer je plots intriest maken terwijl en upbeat nummer je tot dansen kan aanzetten.



Een Soundhealing kan alle kanten opgaan, het kan je ontroeren (tot tranen beroeren) of het kan je doen lachen en aanzetten om spontaan te beginnen dansen.

We hebben zonet nog een dagconcert gehad met Surya in de Verscholen tuin te Deurne en voor volgend jaar zijn we volop aan het inplannen om ook weer een aantal avondconcerten te doen. Blijf ons op de voet volgen door de Gennesareth app te downloaden op je gsm, maak jezelf gratis lid en wees er als de kippen bij voorde laatste nieuwe evenementen.



Surya, onze sjamaan


In het bovenstaande filmpje legt Surya uit wat soundhealing volgens hem betekent.

Een soundhealing concert is een 'medicijn' voor lichaam, emoties en geest. De klanken trillen door elk aspect van ons wezen heen. Ze brengen ons zuivering en balans. De krachten van spiritliederen, boventoonzang, fluit, sjamaantrom, mondharp, klankschalen en gong brengen inspiratie en heling.

De meeste gebruikte instrumenten vinden hun oorsprong in oude culturen waar het gebruikt werd - en wordt - als een sacraal middel om te verbinden met God. De liederen die klinken in een soundhealing concert zijn diep devotioneel en scheppen innerlijke ruimte om weer volledig te verbinden met de Bron. 

We zouden klankheling in drie niveaus kunnen verdelen:

Het eerste niveau is dat de weldadige klanken van de verschillende instrumenten je in een bepaalde staat van beroering kunnen brengen.

De volgende stap is dat je bewust bent geworden dat de intentie die de klanken meegeven actief werkzaam zijn in heel je wezen. Je drijft mee op de stroom van de klanken en ervaart de pure intentie van geluid. Je bent volledig bewust aanwezig in je lichaam en geest

Tot slot is er nog het fenomeen waarbij de klanksessie wordt overgenomen. Je laat je leiden door de klank en het lijkt alsof er hulp is vanuit een diepere werkelijkheid.

Wanneer je nu een soundhealing ondergaat, wordt er gesuggereerd dat healing van lichaam en geest zal plaatsvinden. De ervaring hiervan is voor ieder individu anders, sommigen worden emotioneel, andere ervaren gewoon een diepe ontspanning, weer andere ervaren niet bijzonders. Er kan nooit van tevoren gezegd worden wat de uitwerking hiervan zal zijn.



Gewaarwording (volgens het woordenboek van de filosofie)

Een soort ervaring, totaal anders dan waarnemen.

We horen geluiden, maar ‘hebben’ geluidsgewaarwordingen. Wanneer we een gewaarwording ‘hebben’ of ‘ondergaan’ is ‘gewaarwording’ een ‘inwendig object’. Ervaringen worden naar het lijkt vooral dan gewaarwordingen genoemd wanneer ze geen externe oorzaak hebben.

Een fluittoon in de oren hebben is een auditieve gewaarwording. ‘Sterretjes zien’, verblind worden,  ook hallucinaties hebben, zijn visuele gewaarwordingen, maar we spreken zelden van visuele gewaarwordingen van kleur; vgl. zien. In ‘gewaarwording van’ betekent ‘van’ meestal ‘bestaande uit’, zoals in ‘gewaarwording van pijn, van duizeligheid, van misselijkheid’, maar het kan ook betekenen ‘in schijn of als ware het veroorzaakt door’, zoals in ‘gewaarwording van hardheid, van vallen’; ‘gewaarwording van warmte’ kan van het type ‘bestaan uit’ zijn, bijvoorbeeld bij koorts, of van het type ‘veroorzaakt door’, bijvoorbeeld wanneer men een hand naar het vuur uitstrekt. ‘Gewaarwording’ kan blijkbaar staan voor een soort ervaring, zoals ‘de gewaarwording van vallen’, of voor iets dateerbaars, zoals ‘de gewaarwording die ik daarnet had’, maar uitdrukkingen als ‘ik had alsmaar die gewaarwording’ maken duidelijk dat de ‘dateerbaar’-gevallen eigenlijk moeten worden opgevat als ‘soort’-gevallen, waarbij ‘had’ betekent ‘had een geval van’. Dit is van belang voor de vraag of verschillende mensen dezelfde gewaarwording kunnen hebben.

De meeste gewaarwordingen zijn naar het schijnt lichamelijk, maar sommige, zoals de gewaarwording gevolgd te worden, zijn moeilijk te classificeren. Zie ook voelen, waarneming, zien.(https://www.ensie.nl/woordenboek-van-de-filosofie/gewaarwording)



Leren voelen op verschillende manieren

Hieronder een aantal suggesties die het proces kunnen vergemakkelijken om mee voeling te krijgen in je lichaam.

1. Breng de aandacht naar je lichaam. Eerst het hele lichaam, daarna het midden: keel, borstkas, maag, onderbuik. Misschien voel je meteen al iets, zoals een spanning in de buik die er eigenlijk al de hele dag zit. Je kan ook een gevoel oproepen door jezelf te vragen: hoe gaat het met mijn leven? Wat is het belangrijkste dat me nu bezighoudt?

2. Blijf een poosje bij dit gevoel op een vriendelijke, accepterende manier. In plaats van te analyseren, zeg je simpelweg: hallo, ik weet dat je er bent.

3. Laat een woord, zin of beeld opkomen vanuit dit gevoel. Het kan een eigenschap zijn, zoals strak, beklemmend, zwaar, springerig; maar ook een zin, of een beeld. Aan de reactie van je lichaam kun je voelen of deze woorden, zinnen of beelden passen. Als ze raak zijn, dan voel je dat in je lichaam; als ze de plank misslaan, of als je rationeel of oordelend wordt, trekt het gevoel zich terug.

4. Blijf geduldig bij het gevoel, met een houding van interesse en nieuwsgierigheid. Bekijk het vanuit het perspectief van het gevoel zelf: ‘het is bang’ (of: een deel van mij is bang) in plaats van ‘ik voel me niet op mijn gemak’.

5. Wanneer je eenmaal goed contact hebt met het gevoel, ontvouwt de betekenis zich steeds meer. Je kan jezelf helpen met vragen als: wat is het, dat het zo (bang, springerig, zwaar) maakt? Heeft het te maken met …? Wat heb ik op dit moment het meest nodig?

6. Blijf bij het gevoel totdat er iets voorbij komt dat de betekenis echt raakt. Dat merk je aan een soort verschuiving in je lichaam, zoals een zucht van opluchting, meer ontspanning, lachen of huilen.

7. Erken het gevoel. Laat het weten dat je het hebt ontvangen en gehoord.


Wil je graag deelnemen aan een soundhealing, ga dan naar https://www.gennesareth.be/events/suryas-soundhealing-2020


In Liefde en Licht


Sylvie

117 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Stephie
Stephie
Sep 08, 2021

Thanks for wwriting this

Like
Online Kadobon
bottom of page